MongoliŽ fietsreis 2001: Deel 1
Copyright 2005: René Maassen      rene@renemaassen.nl
 


 

Deel 1 (31 foto's) - Deel 2 28 foto's)

Druk op F11 voor grootbeeld.01). Mongolië: het land van eindeloze steppen, temperaturen tussen - 40 C en + 40 C, ghers, paarden, yaks, kamelen en nomaden: een economie die draait op gras. Wij willen fietsen in één van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Mongolië is 3x zo groot als Frankrijk en wij hebben maar een visum voor 1 maand.02). Op donderdag 14 juni 2001 sukkelt onze trein Mongolië binnen.03). De trein gaat door de zuidelijke Gobi woestijn.
In de trein ontmoeten wij Batsuuri. Hij woont in UB en zal ons met veel zaken helpen.
Wij mogen gratis in zijn Mongoolse hotel verblijven (die staan leeg zomers).


04). Ulan Bator is de hoofdstad van Mongolië. Het is een foeilelijke stad geheel in Sovjet bouwstijl. Tot 1991 waren de Russen de [politiek] grote broer en leraar van de Mongolen. Hun erfenis zijn steden vol lekkende en verroestte stadsverwarming en betonnen dozen van verschrikkelijke kwaliteit. Vandaag zijn de Russen niet geliefd in Mongolië (die Chinezen ook niet, die een 'claim' hebben op dit sinds 1911 onafhankelijke land, wat zij "Buiten Mongolië" noemen. De noordelijkste provincie van China heet "Binnen Mongolië"). Er zijn nauwelijks ethnische of historische banden met de Russen of de Chinezen, anders dan oorlog. Zo kon Mongolië wel onafhankelijk blijven, ingeklemd tussen twee nog véél grotere buren (Rusland en China) die het vandaag weerloze land waarschijnlijk maar al te graag "geïntegreerd" zouden hebben. De ruitertroepen van Ghengis Khan (1162 - 1227) waren de regionale heersers in vervlogen tijden (de westelijke grens liep tot Hongarije!). Zijn introductie in de wereldgeschiedenis van de mobiele oorlog (te paard) was één van de grondslagen van zijn succes. De Chinezen hadden zelfs hun beroemde "Chinese muur" opgericht om de Mongolen te stoppen. Vandaag zijn de rollen omgekeerd en houdt Mongolië zich stil.   (Foto door John Scane.)


05). 15 juni 2001. Het klooster "Gandan Tegchinlin" in Ulan Bator. Ondertussen zijn wij dagenlang in de weer om een visumverlenging te krijgen. Met hulp van Batsuuri, de lokale TV en veel Dollars krijgen wij er één maand bij.


06). 17/06/2001. Foto vanuit Batsuuri's hotel. Dit is de buitenwijk "Yarmag". In de verte, 12 km, ligt UB. Met de volle stadsbus kunnen wij naar de stad reizen.


07). 20/06/2001. Het is zover: wij gaan de Mongoolse steppen intrekken! Wij hebben eindelijk alle papieren rond. Nu gaan wij het échte Mongolië zien! Dit rondje is 1.800 KM.08). 21/06/01. Van UB naar Kharhorin loopt een asfaltweg (Mongolië heeft er maar drie).
Verder zijn er in Mongolie alleen maar paden.
Hier zien wij onze eerste kudde kamelen. Het is vandaag bijna 40 graden en windstil.09). 22/06/2001. Dit stuk van UB naar Kharhorin is vrijwel zonder oppervlakte water.
Naast de weg zijn poelen regenwater voor het vee. De nomaden weten een paar putten en bronnen.


10). 23/06/2001. Dit is Engchbat, een jeep chauffeur en mechanicien. Op de 4e fietsdag in Mongolië, de hele reis is gepland rond dit afgelegen land, slaat het noodlot toe. Mijn freewheel is definitief kapot. Dat gebeurt nooit (behalve als het gebeurt). Bij een nabijgelegen gher zoeken wij schaduw en ik probeer het te maken, maar ik mis de speciale sleutel om het freewheel-huis te openen. Dat is geen probleem! Engchbat maakt van een stuk oud ijzer zo'n sleutel en slijpt de freewheel blokjes als noodreparatie. Het werkt ook nog, de reis is gered!


11). Wij blijven de volgende dag bij deze hartelijke mensen. Iedere gher heeft een hond die eerst heel fel is tegen vreemdelingen maar al snel vriendelijk wordt (voor zijn warme hap is hij van mensen afhankelijk). Op warme dagen, zoals vandaag, kun je zien dat het vilt van de gher omhoog geklapt wordt zodat de wind er door kan waaien. Op zo'n warme dag is het verrassend koel in de gher omdat het vilt (wol) ook tegen warmte isoleert. In de winter worden meer lagen vilt aangebracht als isolatie. Het vilt wordt in augustus gemaakt van geplette schapenwol volgens een eeuwenoud procedé.


12). Wij helpen met de beesten vastbinden om te melken.
In dit kamp van 4 ghers woont één familie. Dit is de voorjaar locatie. Iedereen is nodig om de beesten (geit, schaap, paard en yak) bijeen te drijven en te melken. Onze extra hulp is zeker welkom. De vrouwen zijn een groot deel van de dag bezig de melk te verwerken tot producten (kaas, boter, yoghurt, gedroogde zure room, alcoholische dranken).


13). De meeste families verplaatsen hun kamp 4 maal per jaar. Dat gaat heel snel, want de hele gher en meubilair is ontworpen voor mobiliteit. (Foto van ansichtkaart, fotograaf onbekend).14). Een van de vrouwen maakt een nieuwe "del": de Mongoolse jas.
In de gher staan kisten met daarin de bezittingen.


15). Onze gastheer "Tso-gerden" en gastvrouw "Ojung-ghered".
Hun gher heeft een zonnepaneel die een accu oplaadt. In de gher is een lamp, een radio en een TV.16). De groep bijna compleet (oma wilde niet op de foto).
In Nederland zijn wij maar kleine mensen, maar hier zijn wij reuzen.


17). 26/06/2001. Bij Kharhorin. Ten tijde van Ghengis Khan was dit de hoofdstad van de Mongolen. Buiten dit grootste klooster van Mongolië, waren er geen gebouwen achtergelaten. Het is nu officiëel een "klooster museum", de Boeddhisten proberen er weer een echt klooster van te maken.


18). Kharhorin. Het Mongoolse Boeddhisme stamt uit het Tibetaanse Mahajana Boeddhisme.
Hierin heeft Boeddha o.a. 10 beschermgoden, op de deuren staat één daarvan afgebeeld.


19). Een kapiteel als schildpad afgebeeld.
Dit is vermoedelijk het enigste overblijfsel van een ander stenen gebouw,
uit de periode dat Kharhorin de Mongoolse hoofdstad was.
Op de achtergrond de buitenmuur van het enorme "klooster museum".


20). Kharhorin.

 
21). Kharhorin.


22). 26/06/2001. Wij fietsen weer verder. Een kudde yaks steekt over.


23). 27/06/2001. Onze groene tent verdrinkt in het groene landschap.


24). 27/06/2001. Nieuwsgierige lieve kinderen verdringen zich om ons heen. Waar wij stoppen, stoppen nooit toeristen (hét grote voordeel van fietsen). De kinderen zijn 'natuurlijk': speels, onbevangen, vrolijk en nieuwsgierig. Geen bedelen, geen duwen.


25). 28/06/2001. (Drink)water heeft onze dagelijkse aandacht en planning nodig.
Het regent nu en het rivierwater is daardoor zeer modderig.
. Nu vangen wij regenwater op met een daarvoor zelf ontworpen en gemaakt scherm.


26). Uitzicht vanuit het keukenraam naar buiten: wij zijn inderdaad in Mongolië.

27). Het stadje 'Tsetserleg'. Dat betekent "tuin" in het Mongools. Dit is inderdaad een groen en leuk stadje, zonder Sovjet invloeden. Het ligt heel mooi tussen de dun begroeide bergen. De wegen zijn hier redelijk slecht en worden steeds slechter verder naar het westen.

28). 29/06/2001. Wij drinken een glaasje "airmag", dat is gefermenteerde (=verrotte) paardenmelk. Het bevat een paar procent alcohol. Mongolen zijn hier dol op in de zomer (alleen dan geven de paarden voldoende melk), wij kennen lekkerder drankjes. Jolanda wordt promt ziek. Wij zetten hier de tent op en blijven een paar dagen. Bij de naast gelegen ghers krijgen wij thee en eten. Ook kan ik wat kaas, yoghurt en "bortz" (gedroogd vlees) kopen. Dat na lang aandringen, want zij wilden er niets voor hebben.


29). Er staan hier meerdere families met hun zomerkamp. Veel mensen komen even kijken naar hun nieuwe tijdelijke buren. Ons Mongoolse woordenboekje is goud waard!30). Onze naaste buren.31). Een van de kleinkinderen. (let ook op de geheel houten wielen van de kar).


MongoliŽ fietsreis 2001: Deel 1
Copyright 2005: René Maassen      rene@renemaassen.nl
 


 

Deel 1 (31 foto's) - Deel 2 28 foto's)

Druk op F11 voor grootbeeld.


Home Rene Maassen prive pagina's. Fietsreizen en fietsen op de fiets door IJsland, USA, Amerika, Japan, China, Mongolie, Mongolië, Laos, Thailand, Singapore. Rene,Maassen,fietsreizen,fietsen,fiets,fietsvakantie,wereldfietser, fietsreiziger,foto,fotoboek,reisfotoboek,IJsland,USA,Amerika,Japan,China,Mongolie,Mongolië,Laos,Thailand,Singapore. Bicycle bycycle tour coast to coast cross USA bikes cycling world bicyle tour. Orlando Florida Pensacola Dollar Louisiana New Orleans Texas Hylton Arizona Tombstone Saguaro cactus The Rim Strawberry Payson Grand Canyon California Californie Californië Bad Water Death Valley Emigrant Pass Pacific woestijn pipeline road Sonora woestijn San Francisco Tokyo Tokio Yen reizende zon Mt. Fuji Fuji-san Toba Kinosaki Honshu Skikoku Matsuyama Kochi Osaka Kobe onsen China Tianjin Peking Beijing trein Verboden stad Peking eend mongolie UB Ulan Batar Ulaan Bator steppen gher Togruk ghers paarden kamelen koeien geiten schapen gras Kharhorin Tsetserleg Bayankhongor kaas airmag gefermenteerd paardenmelk yoghurt zuivel bortz gedroogd vlees Trans Siberië express expres trein Moskou bus fiets RMB volksgeld Volksrepubliek China Chengdu Sishuan Lehsan Leshan Boeddha Kunming Yunnan Zuiden van de wolken Xishuangbanna Jinghong Mengla ananas pommelon banaan passievrucht tropisch bamboe Panda beer Pandabeer Laos Boten Udom Xai Muang Xai Boeddhistisch klooster tempel monnik oranje wit schilderingen bedelen bedelnap Mekong rivier Luang Prabang UNESCO werelderfgoedlijst boot Pakbeng Huay Xai Kip Kippen Thailand Baht Thaise Baht Emerald Bouddha Smaragd Chiang Kong Chiang Rai Chiang Mai Lamphun olifanten Pai trek raften bamboe raft vlot Kampheng Phet Old Sukhothai Ayuthaya Bangkok lucky Boeddha Phetburi Ranong Istmus of Kra Krabi The man with the golden gun Island Trang Maleisie Penang Ringgit Ringgit VOC fort forten Melakka Malacca Singapore Lee Kuan Yew Tijgerbalsum Haw Par villa coast park. IJsland Seydisfjordur Husavik Myvatn middernachtzon middernachtszon 24 uur dag licht Westfjorden Isafjordur Latrabjarg Reykjavik Hekla Kjolur Landmannalaugar Sprengisandur zwarte woestijn lavazand vulkaan Askja zwemmen zwavel Vatnajokul Vatnajokull James Bond "A view to a kill" Jokulsarlon Kverkfjoll zuidkust vissen kabeljouw veerboot Faroer Faroër eilanden Thorshaven.